4.ODDAJA: BRUSELJ

Bruselj je mnogo več kot dolgočasna birokratska prestolnica. Mesto ima svoj šarm. Je zibelka art nouveauja v arhitekturi, evropska prestolnica za ljubitelje stripov in mesto z žilico za nenavadne kipe, ki jih postavlja na najbolj nepričakovane kraje.


Oddajo si lahko ogledate tukaj:

Bruselj je prestolnica Flamske. In tudi samostojna regija, le delno pod flamsko upravo.Da bi bila zmeda še večja – je to tudi glavno mesto Belgijein živahna evropska prestolnica.Ko v petek še zadnji birokrati zapuščajo Evropski parlament,smo že na poti v eno najbolj slikovitih četrti.

V delavsko četrt Marolles se bomo spustili kar z dvigalom. Že takoj nas bodo presenetili dvojezični napisi. Bruselj je edino dvojezično mesto v Belgiji, kjer se govori flamsko in francosko.

Belgijska prestolnica je bilo 1.mesto, kjer se je secesija uveljavila kot arhitekturni slog in je še daneseden od evropskih centrov za ljubitelje art nouveauja.

Spotaknili se bomo ob kar nekaj kipov, ki lulajo. Najbolj znan je Manneken Pis, eden od simbolov mesta. Znameniti kip ima več oblek kot povprečna holivudska diva. Ogledali si jih bomo v muzeju v mestni hiši, kjer hranijo tudi slovensko narodno nošo, krojeno posebej za znameniteg

Manneken-Pis je sprva bil povsem običajna fontana, ki je mesto oskrbovala s pitno vodo.Od 17.stoletja dalje je kip postal pomeben simbol odpora večkrat obleganega mesta, saj je preživel številne napade, med drugim tudi francosko bombardiranje leta 1695. Nicolas je uradni garderober bruslejskega dečka in redno skrbi, da so srajče čiste in hlače zlikane na rob. Na leto poskbri za več kot 23 rednih nastopv v izbranih kostumih, ki v bruslejsko mestno hišo prihajajo z vseh koncev sveta.Za bruslejskega dečka redno kreirajo tudi prizanni mojstri kot so Gautier.

Dodaj odgovor