3.ODDAJA: FRANCIJA

Francija je šik! Država, kjer mirno lahko nosiš pike, črte in rožaste vzorce hkrati. In cekar, nujno. Ker vas bom najprej popeljala na lokalno tržnico.

Ko se ena vrata zaprejo, se druga odprejo. Vedno se najde možnost za potovanje, tudi takole z domačega kavča!

Jug Francije je domovina ratatouilla in aiolija, česnove majoneze. Sama se na tržnici najprej postavim v vrsto za socco, zlatorumeno čičerikino palačinko, ki jo pečejo v nizki ponvi. Zdrava in poceni malica za vsakega popotnika. Oglej si v oddaji:

https://www.youtube.com/watch?v=YLJMaJPTS-c&t=720s

Značilna peč za peko socce. In njen mojster.

Saint Honorat.

Ustavili se bomo na Azurni obali, v Cannesu, ki še zdaleč ni samo mondeno središče, kjer se vsako leto sreča svetovna filmska smetana. Prav naspotno. Mesto je precej po slovenskem okusu. Morje, okoliški hribi s prelepimi razgledi in le uro stran od smučišča. To je kraj, kjer se kolesari, kajta in sploh prisega na aktivno preživljanje prostega časa. Pristna narava je tu za prvim vogalom. Obiskali bomo manj znani otok pred mestom, Saint Honorat, njegov samostan in trdnjavo.

Gregory Berben v svojem ateljeju.

Iz svojega ateljeja, pa se nam bo v živo oglasil slikar Gregory Berben, ki je s svojimi črno – belimi risbami osvojil Francijo. Risbe, ki jih objavlja na svoji spletni strani in IG profilu lahko stiskate, pobarvate in pošljete nazaj njegovemu avtorju. Tako pomagate soustavriti umetniško delo, ki bo na ogled na posebni razstavi. Prava korona umetnost za krajšanje časa. Več o Gregoryjevih risbah: https://www.instagram.com/p/CAAK6wVKpK0/

Dodaj odgovor