2.ODDAJA: IZRAEL

ZA LJUBITELJE BRANJA

Nekaj izraelskih avtorjev, ki so mi krajšala krajšali čas med izrednimi razmerami v Sloveniji:

Amos Oz: Zgodba o ljubezni in temnini

Najbolj prevevajan, žal predlani preminuli izraelski pisatelj. Svoj roman o odraščanju v prvem obdobju Izraela, ko se je gradila država, je predstavil tudi v Ljubljani. V slovenščini je izšlo tudi njegovo zadnje delo, Juda.

David Grossman: A horse walks into a bar

Bookerjev nagrajenec iz leta 2017 in še eno veliko ime izraelske literature. Zgodba o poslednjem nastopu stand-up komika. V resnici veliko bolj napetoomika. V resnici veliko bolj napeto, kot se sliši.

Meir Shalev: My Russian grandmother and her American vacuum cleaner

Pravo odkritje. Knjiga, ki me je nasmejala do solz. Še en roman o odraščanju v Izraelu, tokrat v moshavu, še eni značilni obliki judovske naselbine. Duhoviti opisi posrečenih sorodnikov in babice, obsedene s čiščenjem.

This Post Has 2 Comments

  1. Miša

    Dobolj sramotno, da naredite oddajo o Izraelu, ki že 72 let izvaja genocid nad Oalestinci, zraven pa širite neresnične informacije. Shakshuka je stara palestinska jed, zajtrk kmetovalcev navsezgodaj zjutraj, in je nastala, ko Izraela še nikjer ni bilo. Ker so Izraelci vajeni, da samo kradejo, zemljo, vido, hiše, premoženje Palestincev, jim he mala šals ukrasti tudi jedi, kot npr. Humus in shakshuka, pa kruh in vse ostalo. Pošteno bi bilo, da na takih kriznih področjih najprej proučite zgodovino in širite resnico!

    1. mojcam

      Miša, pozdrav! Kot prvo – šakšuka je jed z Bližnjega vzhoda in si jo vsi po malem lastijo. Če bi tu pisala o boršču, bi bilo podobna nejevolja. Kot novinarka vedno skušam poročati uravnoteženo. Ne obsojati, ampak stavri tudi razumeti. Bila bi naivna, da bi se oglašala v zvezi z Izraelom, ne da bi dobro poznala zgodovine in aktualnih vprašanj. To ni pravi medij za hudo kri. Govoriva o najstarejšem kriznem območju na svetu in tudi midve ne bova rešili težave.

Dodaj odgovor