2.ODDAJA: IZRAEL

ŠAKŠUKA

Jed, s katero se začne dan v Izraelu, ne glede na to, kateri skupnosti pripadaš. Šakšuka je sonce, ujeto na krožniku, in najboljšo pripravljajo v starem delu Jaffe.

Šakšuka. Krožnik Iittala by http://www.coincasa.si

Sestavine:

– 4 jajca

– 2 rdeči ali rumeni papriki

– manjša čebula, strok česna

– konzerva paradižnika v koščkih

– sol in poper

– oljčno olje, svež peteršilj

-čajna žlička mlete kumine

-čajna žlička mlete rdeče paprike (lahko tudi dimljene!)

-pol čajne zličke čilija

pol skodelice nadrobljene fete (po želji)

Sesekljamo čebulo in jo na hitro popražimo na oljčnem olju.

Dodamo sol, poper, česen, sesekljano papriko ter dušimo, da se zelenjava zmehča. Dodamo vse začimbe in paradižnik. Po potrebi zalijemo z malo vode in kuhamo dobre pol ure na nizkem ognju.

V ponev ubijemo jajčka. Počakamo, da omaka povre in da so jajčka pečena. Po želji postrežemo še s feto. Šakšuko postrežemo v ponvi s svežim kruhom.

Iittala

V primeru, da vas zanima še krožnik na sliki: Iittala. Finski dizajn po dostopni ceni. Obožujem njihovo linijo Taika s poslikavami KlausaHaapaniemija, ki burijo domišljijo in se v močnih barvah tako lepo podajo tudi k jedem iz Sredozemlja. Dosegljivo v spletni trgovini http://www.coincasa.si

This Post Has 2 Comments

  1. Miša

    Dobolj sramotno, da naredite oddajo o Izraelu, ki že 72 let izvaja genocid nad Oalestinci, zraven pa širite neresnične informacije. Shakshuka je stara palestinska jed, zajtrk kmetovalcev navsezgodaj zjutraj, in je nastala, ko Izraela še nikjer ni bilo. Ker so Izraelci vajeni, da samo kradejo, zemljo, vido, hiše, premoženje Palestincev, jim he mala šals ukrasti tudi jedi, kot npr. Humus in shakshuka, pa kruh in vse ostalo. Pošteno bi bilo, da na takih kriznih področjih najprej proučite zgodovino in širite resnico!

    1. mojcam

      Miša, pozdrav! Kot prvo – šakšuka je jed z Bližnjega vzhoda in si jo vsi po malem lastijo. Če bi tu pisala o boršču, bi bilo podobna nejevolja. Kot novinarka vedno skušam poročati uravnoteženo. Ne obsojati, ampak stavri tudi razumeti. Bila bi naivna, da bi se oglašala v zvezi z Izraelom, ne da bi dobro poznala zgodovine in aktualnih vprašanj. To ni pravi medij za hudo kri. Govoriva o najstarejšem kriznem območju na svetu in tudi midve ne bova rešili težave.

Dodaj odgovor