2.ODDAJA: IZRAEL

Izrael je najstarejše krizno območje sveta in za novinarja vedno vroča destinacija, ne glede na to, ali se strinjaš ali ne z njihovo politiko.

V oddaji vas popeljem v svoje najljubše mesto ob sredozemskem morju, v Tel Aviv. To je prvo moderno urbano središče Izraela in sploh eden redkih krajev na svetu, kjer je letnica ustanovitve znana do potankosti: 11.april 1909.

V starem delu mesta bomo srečali Amona Nissima, samooklicanega kralja matkota, športa, ki so si ga izmislili prav na plažah Tel Aviva. V svojem stanovanju je uredil tudi prvi muzej tega športa.

V živo se bo oglasila tudi priljubljena glasbena skupina Willow Mile, ki je med epidemijo obtičala na dveh kontinentih.

Kitarist Niv Kaikov karanteno preživlja v Los Angelesu, pevka Anat Ben Hemo in Matan Amit sta v Tel Avivu. Zaupali nam bodo, kako ustvarjajo v izrednih razmerah in nam tudi zaigrali nekaj svoje glasbe, ki združuje vplive countryja in ameriške folk glasbe. Več o skupini na www.willowmile.com

Izrael je vodilen v svetu po številu inovacij, šteto na prebivalca. Za časa epidemije so se takoj pojavila zagonska podjetja, ki ponujajo inovativne rešitve v boju proti COVID-19. Več o tem z Boštjanom Kočarjem, ki že vrsto let promovira izraelske rešitve v svetu.

This Post Has 2 Comments

  1. Miša

    Dobolj sramotno, da naredite oddajo o Izraelu, ki že 72 let izvaja genocid nad Oalestinci, zraven pa širite neresnične informacije. Shakshuka je stara palestinska jed, zajtrk kmetovalcev navsezgodaj zjutraj, in je nastala, ko Izraela še nikjer ni bilo. Ker so Izraelci vajeni, da samo kradejo, zemljo, vido, hiše, premoženje Palestincev, jim he mala šals ukrasti tudi jedi, kot npr. Humus in shakshuka, pa kruh in vse ostalo. Pošteno bi bilo, da na takih kriznih področjih najprej proučite zgodovino in širite resnico!

    1. mojcam

      Miša, pozdrav! Kot prvo – šakšuka je jed z Bližnjega vzhoda in si jo vsi po malem lastijo. Če bi tu pisala o boršču, bi bilo podobna nejevolja. Kot novinarka vedno skušam poročati uravnoteženo. Ne obsojati, ampak stavri tudi razumeti. Bila bi naivna, da bi se oglašala v zvezi z Izraelom, ne da bi dobro poznala zgodovine in aktualnih vprašanj. To ni pravi medij za hudo kri. Govoriva o najstarejšem kriznem območju na svetu in tudi midve ne bova rešili težave.

Dodaj odgovor