10 let organiziranega osveščanja o nevarnosti kožnega raka pri nas. Vesela, da sem del ekipe kot ambasadorka. 

Združenje slovenskih dermatovenerologov je že deseto leto zapored organiziralo javnozdravstveni projekt Dan boja proti melanomu.

Dan je bil namenjen preventivnemu osveščanju širše javnosti o pomenu samopregledovanja kože za zgodnje odkrivanje kožnega raka melanoma in nevarnostih izpostavljanja sončnim ultravijoličnim (UV) žarkom. Kot ambasadorka projekta skupaj z dermatologi opozarjamo, da je redno samopregledovanje kože najboljša preventiva pred melanomom. Deset minut mesečno, ki jih porabimo za popoln samopregled kože, lahko reši življenje. Kot ugotavljajo v omenjenem združenju, je projekt Dan boja proti melanomu v šestih letih pomembno prispeval k večjemu poznavanju problematike in uspešnejšemu zdravljenju.

Melanom je najnevarnejša oblika kožnega raka; ključno pravočasno odkrivanje

Melanom je najnevarnejša oblika kožnega raka, saj se razmeroma hitro razširi v sosednja tkiva in različne organe. Obenem pa je melanom ena redkih bolezni, ki jo lahko dejansko opazimo. Zato je bistveno, da redno pregledujemo kožo in odkrijemo melanom pravočasno. Dovolj pozornosti je treba nameniti tudi ustrezni zaščiti pred soncem.

Pomembno je, da smo pozorni na spremembe na koži. Strokovnjaki opozarjajo, da moramo biti pozorni tudi na novonastala znamenja in ne samo na obstoječa. V približno 30 odstotkih primerov se namreč melanom razvije v že obstoječem kožnem znamenju, v približno 70 odstotkih pa se pojavi kot novo znamenje kjerkoli drugje na koži.

Rizična skupina so ljudje z zelo svetlo kožo, svetlimi lasmi in zelenimi ali sivimi očmi.